Curry z ciecierzycą – szybkie
Curry z ciecierzycą. To pomidorowe curry przygotujesz w paręnaście minut.
Curry z ciecierzycą
Składniki na 3-4 porcje:
Ryż basmati – 250g
Passata pomidorowa – ok 300g
1 nieduża cebula pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku
Przyprawa curry – 1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku
1 puszka gotowanej ciecierzycy
olej
Aby przygotować curry z ciecierzycą:
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy chwilę. Następnie wlewamy passatę pomidorową, dodajemy curry, dokładnie mieszamy i gotujemy sos przez kilka minut. Po tym czasie wrzucamy ciecierzycę i gotujemy dalsze kilka minut.
Pod koniec należy sos próbować i w razie potrzeby dosolić/dopieprzyć. Gotowe curry podajemy z ugotowanym al dente ryżem basmati.
Smacznego!
W tym przepisie użyliśmy:
Możesz wybrać także suchą ciecierzycę:
- SPOSÓB GOTOWANIA SUCHEJ CIECIERZYCY:
- Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę solimy (1 łyżeczka soli) pod koniec gotowania.
Ciecierzyca to bardzo wszechstronne warzywo, które zasługuje na miejsce w codziennej diecie.
Ciecierzyca, znana jest także jako groch włoski, fasola garbanzo czy gram bengalski. Jest to roślina strączkowa o niezwykłych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.
– Różnorodność: występuje w różnych odmianach, takich jak kabuli, które są duże i beżowe z cienką skórką i mają łagodny orzechowy posmak, oraz desi, które są mniejsze i występują w różnych kolorach.
– Superfood: ciecierzyca jest uznawana za superfood, ponieważ zawiera duże ilości białka, błonnika, witamin (A, C, E, witamin z grupy B), składników mineralnych (żelaza, miedzi, manganu, cynku, fosforu, wapnia, magnezu i potasu) oraz antyoksydantów.
– Spożywanie ciecierzycy może przyczynić się do obniżenia ciśnienia i poziomu tzw. złego cholesterolu, eliminacji zaparć, poprawy trawienia, regulacji pracy układu nerwowego, obniżenia poziomu glukozy we krwi oraz poprawy stanu włosów, skóry i paznokci.
– Wszechstronne zastosowanie: można ją jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Świetnie sprawdzi się jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zup, curry, pasztetów, farszów, past czy też sałatek.
– Aquafaba: jest to woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa z puszki/słoika z gotowej ciecierzycy. Aquafaba może być ubita na sztywną pianę i używana na przykład jako alternatywa dla jajek w wypiekach.
Hummus: najbardziej znaną potrawą z ciecierzycy jest hummus, rodzaj pasty, którą można przyrządzić z dodatkiem tahini, soku z cytryny, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.