Makaron z sosem dyniowym
Makaron z sosem to jedno z tych dań, które potrafią zachwycić smakiem i aromatem. Można je przygotować stosunkowo szybko, jest pożywne. Dziś proponujemy makaron z kremowym sosem dyniowym z dodatkiem orzechów laskowych (koniecznie prażonych 🙂 ), które nadadzą potrawie chrupkości a także sytości. Możesz użyć makaronu tradycyjnego bądź też wybrać wersję bezglutenową.
Składniki na 4 porcje:
400g dowolnego makaronu
400g dyni (świeżej pokrojonej lub mrożonej)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
garść prażonych orzechów laskowych
olej kokosowy do smażenia
*dodatkowo opcjonalnie wegańska śmietanka z nerkowców (50g orzechów nerkowca moczymy w szklance gorącej wody przez min.30 minut i następnie blendujemy całość na gładki krem)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
W garnku na oleju podsmażamy przez chwilę czosnek. Zanim się zbyt zarumieni dodajemy dynię, sól, pieprz, tymianek, podlewamy nieco wodą i gotujemy przez kilka minut do miękkości.
Blendujemy całość na gładki krem, dodajemy gałkę muszkatołową oraz płatki drożdżowe, opcjonalnie także śmietankę z nerkowców. Jeśli potrzeba, to dodajemy jeszcze nieco soli do smaku, blendujemy ponownie.
Sos dyniowy mieszamy dokładnie z makaronem. Wykładamy na talerze i posypujemy prażonymi orzechami.
Do tego przepisu wykorzystaliśmy:
ORZECHY LASKOWE BLANSZOWANE PRAŻONE BIO 100 G
MAKARON (SEMOLINOWY) SPAGHETTI BIO 500 G – ALCE NERO
Polecamy także inne makarony:
- Makaron z sosem to danie, które pasuje na różne okazje. Możemy podać go na romantyczną kolację, rodzinny obiad czy przyjęcie ze znajomymi.
Warto eksperymentować z różnymi rodzajami makaronu i sosów, aby odkryć swoje ulubione połączenia smakowe.
Polecamy również: