Orkisz

orkisz
orkisz
Orkisz ekspandowany

 

Z orkiszu produkuje się wiele różnorodnych produktów

Są one przede wszystkim cenione za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne.

Mąka orkiszowa – wykorzystuje się ją do wypieku chleba, ciast i innych wyrobów piekarniczych
Kasza orkiszowa – dostępna jest w różnych rodzajach, takich jak kasza manna, drobna czy gruba; idealnie sprawdza się jako dodatek do zup, sosów czy dań wegetariańskich i wegańskich
Makaron orkiszowy – produkowany z mąki orkiszowej, stanowi zdrową alternatywę dla tradycyjnego pszennego makaronu
Płatki orkiszowe – świetnie nadają się do śniadaniowych musli lub jako dodatek do jogurtów
Otręby orkiszowe – bogate w błonnik, mogą być dodawane do płatków śniadaniowych lub wykorzystywane w pieczywie
Kawa zbożowa orkiszowa – jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kawy. wyróżnia się delikatnym smakiem orzechowym
Ciasteczka, paluszki orkiszowe – słodycze produkowane z mąki orkiszowej często dostępne są także w wersji bez dodatku cukru, dzięki czemu wzrastają ich walory zdrowotne

Orkisz jest również wykorzystywany do produkcji syropów, pieczywa.  Łuski orkiszu mogą służyć również jako wypełnienie poduszek lub materacy. Produkty z orkiszu są coraz częściej wybierane przez osoby dbające o zdrowie i świadome ekologicznie, ponieważ orkisz jest bogaty w witaminy i minerały. I posiada także lepsze właściwości odżywcze niż zwykła pszenica.
Wybierając produkty, staramy się wybierać te z certyfikatem ekologicznym. Mamy dzięki temu pewność, że wspieramy nie tylko własne zdrowie, ale i środowisko.

 

 

              

MĄKA ORKISZOWA LUKSUSOWA TYP 550 DEMETER BIO 1 kg - JUCHOWO



Może zainteresuje Cię także:

Zamienniki cukru – czym są? Sugar, sugar….. czyli trochę o cukrze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *