Orkisz
Orkisz to zboże należące do gatunku pszenicy. Jest jednym z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pszenica orkisz (zwana też szpelcem lub orkiszem) charakteryzuje się długim źdźbłem, mierzącym około 110 cm. Jej kłos wyróżnia się grubą łuską, która chroni ziarna orkiszu przed wszelkimi zanieczyszczeniami, promieniowaniem słonecznym i insektami.
Choć nie jest tak popularna jak zwykła pszenica, to zaleca się częściej umieszczać ją w diecie ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych.
Orkisz
Wartości odżywcze 100 g łuskanego ziarna orkiszu to:
– 352 kcal
– 16 g białka
– 11 g błonnika
– 2,5 g tłuszczu
– 68 g węglowodanów
Orkisz zawiera również wiele witamin i składników mineralnych. Wśród nich są cynk, selen, potas, fosfor, siarka, miedź, żelazo, magnez, witamina A, witamina E, witamina K oraz witaminy z grupy B. Orkisz ma także związki bioaktywne, takie jak rodanid, β-karoten i fitosterole.
W związku z tym, że orkisz zawiera tak wiele prozdrowotnych składników odżywczych, niewątpliwie korzystnie oddziałuje na nasz organizm.
– Wspiera pracę jelit – błonnik zawarty w orkiszu pomaga w regulacji trawienia, zapobiega zaparciom i wspiera zdrową florę bakteryjną jelit.
– Wpływa na regulację glikemii – ponieważ ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjna pszenica, nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu.
– Reguluje poziom cholesterolu we krwi – badania sugerują, że orkisz może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL).
– Wspomaga układ odpornościowy i układ krążenia, spowalnia procesy starzenia– składniki odżywcze w orkiszu, takie jak witamina E, selen i cynk, pomagają wzmocnić odporność organizmu. A naturalne antyoksydanty, które zawiera, pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Z orkiszu produkuje się wiele różnorodnych produktów
Są one przede wszystkim cenione za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne.
– Mąka orkiszowa – wykorzystuje się ją do wypieku chleba, ciast i innych wyrobów piekarniczych
– Kasza orkiszowa – dostępna jest w różnych rodzajach, takich jak kasza manna, drobna czy gruba; idealnie sprawdza się jako dodatek do zup, sosów czy dań wegetariańskich i wegańskich
– Makaron orkiszowy – produkowany z mąki orkiszowej, stanowi zdrową alternatywę dla tradycyjnego pszennego makaronu
– Płatki orkiszowe – świetnie nadają się do śniadaniowych musli lub jako dodatek do jogurtów
– Otręby orkiszowe – bogate w błonnik, mogą być dodawane do płatków śniadaniowych lub wykorzystywane w pieczywie
– Kawa zbożowa orkiszowa – jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kawy. wyróżnia się delikatnym smakiem orzechowym
– Ciasteczka, paluszki orkiszowe – słodycze produkowane z mąki orkiszowej często dostępne są także w wersji bez dodatku cukru, dzięki czemu wzrastają ich walory zdrowotne
Orkisz jest również wykorzystywany do produkcji syropów, pieczywa. Łuski orkiszu mogą służyć również jako wypełnienie poduszek lub materacy. Produkty z orkiszu są coraz częściej wybierane przez osoby dbające o zdrowie i świadome ekologicznie, ponieważ orkisz jest bogaty w witaminy i minerały. I posiada także lepsze właściwości odżywcze niż zwykła pszenica.
Wybierając produkty, staramy się wybierać te z certyfikatem ekologicznym. Mamy dzięki temu pewność, że wspieramy nie tylko własne zdrowie, ale i środowisko.
WYPRÓBUJ NASZE EKOLOGICZNE PRODUKTY Z ORKISZU:
Może zainteresuje Cię także:
Zamienniki cukru – czym są? Sugar, sugar….. czyli trochę o cukrze