Spaghetti z kremowym sosem ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

spaghetti z kremowym sosem

Spaghetti z kremowym sosem bardzo łatwo przyrządzić także w wersji wegańskiej. Potrzebujemy nie śmietany, a orzechów nerkowca. Sprawdź przepis!

Suszone pomidory mają wiele zalet i są cenione za swoje właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Przede wszystkim zawierają dużą ilość likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem – ma właściwości antynowotworowe i może chronić przed chorobami serca.
Obróbka termiczna suszonych pomidorów sprawia, że likopen jest jeszcze lepiej przyswajalny przez organizm.

Likopen naturalnie występuje w owocach i warzywach, takich jak: pomidory, papryka, arbuz, papaja, morele, różowe grejpfruty, jagody, marchew. Ze wszystkich produktów, w których występuje, najwięcej znajdziemy go w pomidorach.

Zawartość likopenu w różnych rodzajach pomidorów może się znacznie różnić. Surowe pomidory zawierają od 1,21 do 6,43 mg likopenu na 100 g produktu. Średnia zawartość likopenu w pomidorach o intensywnym czerwonym kolorze jest 2 razy większa niż w jaśniejszych pomidorach.
Pomidory suszone mogą zawierać około 46,5 mg likopenu na 100 g. Podobnie w sosie pomidorowym ilość likopenu może sięgać nawet 49,5 mg na 100 g.
Warto pamiętać, że obróbka termiczna, jak gotowanie, może zwiększyć dostępność likopenu dla organizmu, a dodanie tłuszczu, na przykład oliwy z oliwek, może pomóc w jego lepszym przyswajaniu, ponieważ likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach.

Regularne spożywanie suszonych pomidorów może także wspomagać odporność organizmu.

Warto na koniec również wspomnieć ogólnie o pomidorach, które są skarbnicą witamin i minerałów. Jedna porcja pomidorów (około 123 g) dostarcza około 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest szczególnie ważna dla układu odpornościowego i działa jako antyoksydant.
W pomidorach znajdują się także inne witaminy: A, E, K, witaminy z grupy B, takie jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3) i witamina B6. Te witaminy działają korzystnie na układ nerwowy i metabolizm.

Pomidory są bogate również w minerały, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo, mangan i miedź.

 

Spaghetti z kremowym sosem “śmietanowym” ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – wegańskie

 

Składniki na 2 porcje:

Makaron spaghetti pszenny lub bezglutenowy – 250g
1 cebula posiekana
Suszone pomidory w oleju – 150g
Szpinak baby liście – 100g
Orzechy nerkowca niesolone – 100g
Gorąca woda – 200ml
Mleko owsiane, najlepiej ‘barista’ 100ml
*opcjonalnie płatki drożdżowe – 1 łyżka

Przygotowanie:

spaghetti z kremowym sosem

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę dusimy na oleju (możemy użyć tego z pomidorów), dodajemy szpinak oraz pomidory (pokrojone na mniejsze kawałki), chwilę razem podsmażamy.

Następnie wlewamy mleko oraz śmietankę z nerkowców.

Możemy także dodać łyżkę płatków drożdżowych.

Całość mieszamy, chwilę gotujemy, następnie mieszamy z ugotowanym makaronem i voila, gotowe.

 

 

 

Orzechy nerkowca zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez ok 20 min. Po tym czasie przekładamy je do blendera (razem z wodą po moczeniu) i blendujemy do momentu, aż uzyskamy gładką kremową konsystencję.

Spaghetti z kremowym sosem “śmietanowym” ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – wegańskie

 

Do przygotowania tego dania polecamy:

Showing 1 u2013 9 of 9 results Showing all 9 results Showing the single result No results found
Sort by Price low to high
Filtruj Sort results
Reset Zastosuj

 

.

Może zainteresuje cię także:

Spaghetti Bolognese z tofu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *