Kuchnia wegańska
Kuchnia wegańska
Czym jest dieta wegańska
Dieta wegańska to sposób jedzenia wykluczający wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Wywodzi się od weganizmu. A weganizm to styl życia, którego celem jest wykluczenie wykorzystywania zwierząt, które wynika z produkcji żywności, odzieży czy kosmetyków. Samo sformułowanie to czasy początku XX wieku, ale bezmięsną dietę praktykowano już w starożytności. Tam rezygnacja z mięsa miała podłoże religijne i filozoficzne. W dzisiejszych czasach ‘moda’ na niejedzenie mięsa i przetworów pochodzenia zwierzęcego to w dużej mierze względy zdrowotne a także etyczne.
Wegetarianizm, weganizm – z czym to się w ogóle je?
Kuchnia wegetariańska wyklucza z jadłospisu mięso, ryby i owoce morza.
W kuchni wegańskiej oprócz mięsa nie znajdziemy także żadnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Czyli produktów, które:
a. pochodzą bezpośrednio od zwierząt – a więc jajka, mleko krowie, kozie, owcze
b. są wytwarzane z mleka – a więc śmietany, jogurty, maślanki, masło, ser biały, ser żółty, twaróg
b. zawierają w składzie produkty odzwierzęce – a więc żelatyna wieprzowa (np. galaretki), smalec (np. pączki), mleko w proszku, tłuszcz mleczny (np. w czekoladach i wszelkiego rodzaju tradycyjnych słodyczach), miód.
Błędnie uważa się, że dieta wegańska jest restrykcyjna. Zakłada bowiem całkowite wykluczenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli zarówno mięsa, ryb, owoców morza, jaj, jak również wszelkich produktów mlecznych: mleka, jogurtów, kefirów, maślanek, masła, serów a nawet miodu i żelatyny. Jadłospis wegański składa się wyłącznie z żywności pochodzenia roślinnego.
Jednakże bogactwo świata roślin i nieograniczona kreatywność w kuchni powoduje, że dieta wegańska jest po prostu bardzo ciekawa, kreatywna, kolorowa i pyszna.
Dieta wegańska opiera się przede wszystkim na roślinach – na warzywach i owocach,
natomiast jest uzupełniana o produkty zbożowe pełnoziarniste
(makarony, ryże, pieczywo razowe, płatki owsiane,
kasze – jęczmienna, gryczana, jaglana, )
a także warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, bób, soja, ciecierzyca itp.), orzechy, pestki oraz ziarna (słonecznik, pestki dyni itp.).
To bogactwo żywności pochodzenia roślinnego sprawia, że możliwości kulinarne są ogromne. Z warzyw można wyczarować nieograniczoną ilość ciekawych i pysznych posiłków.
Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska dostarcza także wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pokrywa całe zapotrzebowanie na składniki odżywcze, w tym witaminy, sole mineralne, białko, tłuszcze i węglowodany.
Kuchnia wegańska nie jest ani trudna ani czasochłonna i nie wymaga drogich, wymyślnych składników. Oczywiście takie również istnieją i z powodzeniem są wykorzystywane w potrawach, jednak podstawą kuchni wegańskiej są po prostu warzywa – całoroczne a także sezonowe warzywa i owoce, kasze, mąki, rośliny strączkowe, orzechy, pestki i przyprawy.
Zapraszamy do wypróbowania prostych wegańskich przepisów z naszego ebooka „10 prostych przepisów kuchni wegańskiej”– dostępny TUTAJ
Może zainteresuje Cię również:
Żywność ekologiczna