Masło orzechowe czy Nie-masło orzechowe
Dlaczego pasta orzechowa a nie masło orzechowe ?
Choć powszechnie na co dzień używamy zwyczajowo terminów ‘masło orzechowe;’, ‘śmietanka kokosowa’ czy ‘mleko owsiane’, nie do końca jest to poprawne, a nawet więcej – sprzedaż produktów roślinnych pod takimi nazwami od kilku lat jest niezgodna z prawem.
Nazwa mleko, masło czy śmietanka jednoznacznie sugeruje produkt pochodzenia zwierzęcego.
Zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-422/16 z dnia 14 czerwca 2017: “Wyroby wyłącznie roślinnego pochodzenia nie mogą, co do zasady, być wprowadzane do obrotu pod nazwami, które, jak nazwy „mleko”, „śmietana”, „ser”, „masło” lub „jogurt”, są zastrzeżone przez prawo Unii dla produktów pochodzenia zwierzęcego”.
Tak więc od 2018 oficjalnie zakazane jest posługiwanie się nazwą masło orzechowe i producenci używają innych nazw. Stąd na etykietach pojawiają się teraz produkty pod nazwami: ‘pasta orzechowa’, ‘krem orzechowy’, czy ‘miazga orzechowa’.
To co jest w środku pozostaje jednak bez zmian.
A jak wiadomo masła orzechowe to niezwykle smaczny i wartościowy dodatek do dań serwowanych na słodko, jak i na wytrawnie.
Masło orzechowe, tudzież pasta orzechowa, to nie tylko peanut butter, czyli pasta z orzeszków arachidowych. Na rynku znajdziemy również pasty z orzechów laskowych, z nerkowców, z migdałów a także pastę z ziaren sezamu – tahini.
Każda pasta orzechowa to pyszny i pożywny dodatek do naszej diety. Jest bogata w składniki odżywcze i oferuje wiele korzyści zdrowotnych.
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
– Masło orzechowe zwiększa uczucie sytości
– Dodaje ono do posiłku białko oraz zdrowe tłuszcze jak również dostarcza cennego błonnika
– Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego; jest idealne dla osób aktywnych fizycznie, pomaga w regeneracji mięśni.
– Posiada niski indeks glikemiczny – ze względu na niską zawartość węglowodanów jest polecane osobom z zaburzeniami glikemii.
– Masło orzechowe stanowi bogactwo składników mineralnych takich jak żelazo i magnez, które wspierają zdrowie krwi i układu nerwowego
– Zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Masło orzechowe idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, owsianki lub smoothie. Używamy go też z powodzeniem do wypieków, ciast, ciastek, a także do dań na słono, na przykład w kuchni azjatyckiej. Z uwagi na swoje walory smakowe i odżywcze warto dodawać je do posiłków każdego dnia.
Dlaczego warto włączyć masło orzechowe do codziennej diety?
Pasta orzechowa jest doskonałym źródłem białka. Dostarcza ona energii i daje uczucie sytości.
Ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie serca i dostarcza mnóstwo witamin, minerałów a także błonnika pokarmowego.
Masło orzechowe idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, owsianki lub smoothie. Możemy używać je z powodzeniem do wypieków, ciast, ciastek.
Nadaje się także do dań na słono, na przykład w kuchni azjatyckiej. Warto dodawać je do posiłków każdego dnia.
Kupując masło orzechowe warto wybierać produkty o naturalnym składzie i dodawać je do swoich potraw, aby cieszyć się ich korzyściami dla zdrowia i smakowymi doznaniami.
Najlepsze pasty orzechowe to te ze składem 100% orzechów, bez żadnych innych dodatków. Dodatkowo masło orzechowe z certyfikatem ekologicznym to gwarancja czystości składu i najlepszego smaku.
Pasta z Nerkowców to bogactwo smaku i wszechstronność
Pasta z nerkowców ma wyjątkowo kremową teksturę i słodki smak, co czyni ją doskonałym dodatkiem do deserów i dań kuchni orientalnej.
Nerkowce są nie tylko pyszne, ale także bogate w zdrowe tłuszcze, magnez i żelazo.
Ponadto zawierają fitosterole, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co czyni pastę z nerkowców korzystną dla zdrowia serca.
Masło z migdałów to wysoka jakość i zdrowe tłuszcze
Masło z migdałów to wyjątkowy produkt o wielu korzyściach zdrowotnych.
Migdały są znane z swoich korzyści zdrowotnych – są bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin.
Pasta z migdałów jest bezglutenowa, co czyni ją odpowiednią dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.
Ponadto delikatny smak migdałów sprawia, że krem z migdałów świetnie nadaje się do różnorodnych zastosowań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, jaglanki, różnych deserów. Polecana jest również jako smarowidło do kanapek, pancakesów, placuszków czy też smoothie.
W naszym sklepie internetowym znajduje się bogaty wybór past orzechowych z różnych gatunków orzechów – z dodatkami (sól, owoce itp.) i bez dodatków (100% orzechów). Gwarantujemy najwyższą jakość produktów.
Może zainteresuje Cię także:
Mleko roślinne – “mleko” roślinne
Dyskusja na temat “Masło orzechowe czy Nie-masło orzechowe”