Euroliść – Certyfikat ekologiczny

euroliść zdrowa żywność


Euroliść i wszystkie inne certyfikaty ekologiczne są ważnym elementem współczesnego rynku, który coraz bardziej skłania się ku zrównoważonemu rozwojowi i odpowiedzialności za środowisko naturalne. Dla producentów posiadanie takiego certyfikatu jest znaczącym atutem rynkowym, podkreśla jakość wytwarzanych przez nich produktów oraz ich zaangażowanie w ochronę środowiska.

 

O tym, czy produkt jest naprawdę ekologiczny, nie świadczy jedynie nazwa produktu. Wielu producentów stosuje nazwy z przedrostkiem “bio” czy “eko” zupełnie bezpodstawnie i…bezprawnie. Jedynie certyfikat wydany przez odpowiednią jednostkę może potwierdzać, że dany produkt jest produktem bio czy eko. I wyłącznie wtedy, gdy producent taki certyfikat posiada, może używać tego określenia w nazwie produktu. W przeciwnym wypadku popełnia wykroczenie i oszukuje swoich klientów. 


Euroliść, czyli Unijny Certyfikat produkcji ekologicznej

to jeden z najważniejszych ekologicznych certyfikatów w Europie. W Unii Europejskiej kwestię używania terminów takich jak „bio”, eko”, „organic” reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Na poziomie krajowym zagadnienia te reguluje z kolei ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 11 maja 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz.1054 z późn. zm.), która określa zasady wykonania przepisów Rozporządzenia w Polsce.

Od 1 lipca 2010 r. na terenie Unii Europejskiej obowiązuje symbol żywności ekologicznej wspólny dla wszystkich państw członkowskich. Jest to tak zwany euro-liść (czyli listek z białych gwiazdek na zielonym tle). Jest to połączenie dwóch znanych symboli: flagi Unii Europejskiej oraz liścia, będącego symbolem natury i zrównoważonego rozwoju. 

Logo Euro liść wskazuje, że dany produkt jest zgodny z zasadami rolnictwa ekologicznego. Tego typu żywność charakteryzuje się mniejszą ilością konserwantów, a co za tym idzie często w parze – wyższą ceną. Należy wziąć też pod uwagę fakt, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych mogą być brzydsze i mniejsze niż te produkowane na masową skalę, z dużą ilością oprysków. Jednak warto przeboleć ich wygląd, a delektować się często dużo lepszym smakiem. W dodatku tego typu produkty naturalnie są o wiele zdrowsze.

To europejskie logo żywności ekologicznej daje więc gwarancję, co do pochodzenia i jakości kupowanej żywności.

Unijny Certyfikat produkcji ekologicznej Euroliść przyznaje się żywności wyprodukowanej w Unii Europejskiej i spełniającej wymagane normy. Produkty oznaczone “Euro liściem” spełniają surowe warunki dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania.

 

Obecność logo na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z zasadami rolnictwa ekologicznego.

Ten znaczek daje pewność, że kupujesz produkt ekologiczny.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *