Mleko roślinne – “mleko” roślinne
Mleko roślinne
Mleko roślinne to coraz popularniejszy wybór konsumentów. Zgodnie z prawem UE nazwa ‘mleko’ zastrzeżona jest jednak dla produktów odzwierzęcych, czyli dla mleka krowiego, koziego czy też owczego. Natomiast alternatywa takiego mleka, otrzymywana z roślin, to napój roślinny. Napój wytworzony z ziaren owsa, soi, z ryżu, kokosa, migdałów czy też innych orzechów, np. nerkowca czy laskowych. Napój taki powstaje wskutek moczenia i mielenia wymienionych produktów roślinnych.
Potocznie jednak używa się po prostu nazwy ‘mleko roślinne’, co ma sugerować, że napój roślinny z powodzeniem może stanowić zamiennik mleka krowiego.
Mleko krowie budzi obecnie wiele kontrowersji, a zdania na jego temat są podzielone.
Mleko krowie może zawierać szkodliwe dla zdrowia hormony i antybiotyki. Nie wpływa korzystnie na stan zdrowia układu pokarmowego i nerek z uwagi na dużą zawartość białka i obecność laktozy.
Mleko roślinne również może zawierać szkodliwe dodatki do żywności, takie jak emulgatory, zagęstnik karagen, substancje słodzące, rafinowane oleje, barwniki, stabilizatory czy konserwanty.
Dlatego warto czytać etykiety i wybierać napoje roślinne z dobrym, krótkim składem – bez zbędnych dodatków. Na rynku można znaleźć wiele zdrowych opcji.
Dodatkowo mleko roślinne z certyfikatem ekologicznym gwarantuje czysty skład oraz najwyższą jakość produktu.
Napoje roślinne
są często wzbogacane w wartościowe składniki, takie jak wapń oraz witaminy D i K – aby dorównać mleku krowiemu pod względem wartości odżywczych.
Mleko roślinne jest popularnym wyborem nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka krowiego. Jest to produkt bogaty w różnorodne witaminy i minerały. Nie zawiera laktozy ani cholesterolu, co czyni go zdrową alternatywą dla mleka odzwierzęcego.
Napój sojowy doskonale sprawdzi się w potrawach o wyrazistym smaku i ciemnych ciastach. Napoje orzechowe są najlepsze do deserów, łagodzą też smak ostrzejszych potraw.
Najbardziej uniwersalne mleko owsiane zastosujemy z powodzeniem w potrawach słodkich jak i słonych, idealnie sprawdzi się do naleśników, ciast a także sosów.
Wybierając wersję ‘barista’ z powodzeniem przygotujemy na nim również kawowe cappuccino.
Mleko roślinne jest wszechstronnym produktem i naturalnie można je wykorzystać w bardzo wielu różnych przepisach.
– Do kawy i herbaty – mleko roślinne możemy dodawać do kawy i herbaty jako zamiennik mleka krowiego
– Do deserów – świetnie sprawdza się jako składnik deserów, takich jak puddingi, musy, lody czy ciasta
– W wypiekach – można go używać do przygotowania ciast, ciasteczek, muffinek i innych wypieków
– W koktajlach – doskonale komponuje się z owocami i innymi składnikami w zdrowych i odżywczych koktajlach
– Do owsianki i płatków śniadaniowych – można je dodać do owsianki lub płatków, aby nadać im kremową konsystencję
– W zupach – niektóre rodzaje mleka roślinnego, jak kokosowe, mogą być używane do zabielenia zup
– W daniach wytrawnych – mleko roślinne może być również wykorzystywane w przygotowaniu sosów, zapiekanek i innych dań głównych
Sprawdź wybór napojów roślinnych w naszym sklepie:
Może zainteresuje Cię także:
Masło orzechowe czy Nie-masło orzechowe
Kuchnia wegańska