Owoce liofilizowane i żywność liofilizowana

owoce liofilizowane

Owoce liofilizowane

Produkty żywnościowe liofilizowane, najczęściej owoce i warzywa, to bogactwo smaku i wartości odżywczych. Dzięki specjalnej technice produkcji – tzw. liofilizacji – produkty te zatrzymują wszystkie wartości odżywcze a także naturalny kolor i smak, a niekiedy też cały kształt.

W świeżych owocach i warzywach znajdziemy bogactwo wielu składników odżywczych, takich jak witaminy (A, C, E, K, z grupy B), składniki mineralne (m.in. potas, magnez), karotenoidy, polifenole, antocyjany. Dokładnie te same składniki znajdziemy również w owocach liofilizowanych.

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to specjalna metoda suszenia, tzw. suszenie sublimacyjne. Zjawisko sublimacji polega na usunięciu wody z wcześniej zamrożonego produktu – w warunkach obniżonego ciśnienia. Następuje wtedy bezpośrednie przejście substancji ze stanu stałego (lodu) w gazowy bez przechodzenia przez fazę ciekłą.

Proces liofilizacji składa się z 3 etapów:
1. Zamrożenie – owoce są szybko zamrażane, co prowadzi do powstania małych kryształków lodu, które pomagają zachować strukturę materiału.
2. Sublimacja (suszenie wstępne) – w komorze próżniowej ciśnienie jest obniżane, co pozwala na sublimację lodu z powierzchni owoców.
3. Desorpcja (suszenie wtórne) – usuwa pozostałą wilgoć, doprowadzając zawartość wody w produktach do poziomu 1-4%.

Urządzenie, w którym przeprowadza się proces liofilizacji nazywa się liofilizatorem.

W wyniku odwodnienia produkt końcowy traci znacząco swoją masę,  dzięki temu jest bardzo lekki. Zachowuje natomiast swój kolor, smak i często cały kształt. Produkty liofilizowane są pełnowartościowe pod względem odżywczym. Ponadto są one zakonserwowane w zdrowy sposób, bez użycia sztucznych substancji.

Żywność liofilizowana była pierwotnie wykorzystywana przez wojsko oraz kosmonautów. Teraz zyskuje popularność wśród podróżników, a także w naszym codziennym życiu – poprzez swoją lekką wagę, wytrzymałość i bogactwo składników odżywczych stanowi idealną przekąskę do pracy czy na wyjście, a przy tym bezsprzecznie bardzo zdrową.

Owoce liofilizowane

Owoce liofilizowane  to produkty 100% naturalne, które nie mają dodatku cukru. Dzięki temu stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych posypek. Proces liofilizacji koncentruje naturalną słodycz owoców, zachowując ich smak i aromat.
Owoce liofilizowane to nie tylko wartości odżywcze, ale także świetna zabawa i urozmaicenie codziennego jadłospisu. W pełni naturalne i smakowite rozwiązanie.

Owoce liofilizowane a suszone

Różnią się sposobem produkcji.
Tradycyjne suszenie owoców to proces konserwacji, który polega na usunięciu z nich wody poprzez jej odparowanie. Owoce są zbierane i myte, aby usunąć zanieczyszczenia. Niektóre owoce są blanszowane, czyli krótko gotowane, aby zatrzymać działanie enzymów. Czasami owoce są także na tym etapie traktowane dwutlenkiem siarki. Dwutlenek siarki, czyli E220, jest szeroko stosowany jako konserwant i przeciwutleniacz w przemyśle spożywczym. Jego główną funkcją jest ochrona produktów przed zepsuciem poprzez hamowanie namnażania się bakterii, grzybów i drożdży oraz zapobieganie brązowieniu enzymatycznemu, które wpływa niekorzystnie na wygląd samych produktów. Warto zaznaczyć, że nadmierne spożycie produktów zawierających dwutlenek siarki może mieć niekorzystny wpływ na organizm.

Owoce możemy suszyć:
– na słońcu: wymaga to gorącej i bezwietrznej pogody
– w piecu/piekarniku: przy uchylonych drzwiczkach i niskiej temperaturze.
– w specjalnych suszarkach do owoców: kontrolowane suszenie przy optymalnej temperaturze.

Suszone owoce zachowują większość wartości odżywczych, witamin i minerałów, jednakże często mogą nie być pozbawione chemicznych dodatków – konserwantów, np. dwutlenku siarki.

Ponieważ poprzez suszenie konwencjonalnymi metodami z owoców usuwane jest około 80% wody, owoce suszone zawierają z tego względu zdecydowanie więcej cukru.

Wybór między owocami liofilizowanymi a suszonymi zależy od indywidualnych preferencji oraz od tego, na co zwracamy uwagę przy wyborze produktów.

Owoce liofilizowane:
– Zawierają więcej witamin i antyoksydantów, ponieważ proces liofilizacji lepiej zachowuje te składniki
– Mają lżejszą i bardziej chrupiącą teksturę, zbliżoną do świeżych owoców
– Są bardziej kompaktowe i lżejsze, co sprawia, że są wygodne w transporcie i przechowywaniu
– Mają dłuższy czas przydatności do spożycia niż owoce suszone i nie zawierają żadnych konserwantów

Owoce suszone:
– Są dostępne w większości sklepów i zazwyczaj są tańsze niż owoce liofilizowane
– Mają intensywniejszy smak i są słodsze, co jest wynikiem koncentracji cukrów podczas procesu suszenia
– Zawierają więcej błonnika, który jest korzystny dla układu pokarmowego

Owoce liofilizowane mogą być lepszym wyborem dla osób szukających produktów o wyższej zawartości witamin i bardziej zbliżonych do świeżych owoców. Natomiast owoce suszone mogą być preferowane ze względu na ich słodycz i dostępność.

Podsumowując, proces liofilizacji minimalizuje straty witamin i składników mineralnych. Produkty liofilizowane charakteryzują się bardzo wysoką jakością – zachowują smak, zapach oraz wysoką wartość odżywczą i biologiczną, tj. aminokwasy, witaminy czy enzymy. Są doskonałym wyborem zarówno dla dzieci jak i dorosłych, zwłaszcza dla osób ceniących zdrowy styl życia. Wszystko to sprawia, że są one atrakcyjną alternatywą dla świeżych owoców, szczególnie poza sezonem.

 

Poznaj nasze PRZEKĄSKI I OWOCE LIOFILIZOWANE, między innymi:

Bio Różdżki Smaku Helpa:
Są to ekologiczne, sproszkowane owoce liofilizowane w postaci magicznego pyłu.
W każdej saszetce kryją się różnorodne smaki owoców i warzyw, m.in.: malina, jagoda, szpinak, dynia, burak. Każdy smak znajduje się  innej kolorowej saszetce, które są idealne na jedną porcję.
Różdżki Smaku Helpa to  świetna alternatywa dla słodkich dodatków: nie mają dodatku cukru, stanowią doskonały zamiennik tradycyjnych posypek.
Ekologiczna i wysoka jakość składników: sproszkowane warzywa i owoce liofilizowane zachowują większość wartości odżywczych świeżych warzyw i owoców. Są idealne do dodawania do różnorodnych potraw, aby wzbogacić je w cenne składniki odżywcze oraz dodać im niepowtarzalny kolor i naturalny smak.
Bio Różdżki Smaku Helpa to w pełni naturalne i smakowite rozwiązanie. 100% warzyw, 100% smaku, 100% natury

owoce liofilizowane

helpa

Owoce Liofilizowane Biossom
Chrupiąca truskawka, jagoda lub malina to znakomita przekąska, ale także doskonałe uzupełnienie śniadania, jako dodatek do sałatek czy deserów. Właściwości smakowe i zdrowotne owoców liofilizowanych sprawiają, że zyskują one uznanie zarówno wśród miłośników zdrowego jedzenia, jak i tych, którzy poszukują niebanalnych smaków.
Produkty zamknięte są próżniowo w słoikach, aby dłużej utrzymały swój aromat, smak i chrupkość.
Marka Biossom oferuje najwyższej jakości ekologiczne certyfikowane produkty. Biossom to idea czystego składu w przełożeniu na minimalną ilość niezbędnych składników.

biossom

FRUPP Celiko

owoce liofilizowne

frupp

Kolendra liofilizowana

owoce liofilizowane kolendra

kolendra liofilizowana

Zainspiruj się:

Deser serowo-jogurtowy z liofilizowanymi owocami i amarantusem
owoce liofilizowane jogurt 2

Co potrzebujesz:

Jogurt naturalny (możesz użyć też roślinny jogurt sojowy/kokosowy)
Twaróg – 2 łyżki
Różdżki smaku Helpa, np. malina, truskawka
Liofilizowane owoce Frupp – np. malina
Świeże jagody
Amarantus ekspandowany

 

Jaglanka z owocami (liofilizowane + świeże)

Co potrzebujesz:jaglanka owoce liofilizowane

Płatki jaglane – 4 łyżki
Mleko owsiane
Różdżki smaku Helpa, np. czarna porzeczka, jagoda
Liofilizowane owoce Frupp – np. malina, borówka
Świeże owoce – borówka, truskawka

Możesz dodać także orzechy, wiórki kokosowe itp.

 

Kaszka manna z samopszy z owocami (liofilizowane + świeże)

Co potrzebujesz:
Kasza manna z samopszy – kilka łyżek
Mleko owsiane
Różdżki smaku Helpa, np. truskawka, jagoda
Liofilizowane owoce Frupp – np. mango, ananas
Świeże owoce – borówka, truskawka
Możesz dodać także orzechy, wiórki kokosowe itp.

Placuszki z mąki z samopszy z rozdzka smkau szpinak burak

Co potrzebujesz:
Mąka z samopszy – kilka łyżek
Mleko owsiane
1 jajko ekologiczne
Różdżki smaku Helpa, np. szpinak, burak

 

Może spodoba ci się również:

Jaglanka pina colada

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *