Żywność ekologiczna – Fakty i mity

Artykuły

zywnosc ekologiczna

Żywność ekologiczna – Fakty i mity

Żywność ekologiczna to temat obecnie bardzo na czasie. Obalamy więc kilka podstawowych mitów na temat żywności produkowanej w zrównoważony sposób. Żywność ekologiczna to temat wzbudzający coraz większe zainteresowanie. Zrównoważony rozwój w żywności to podejście, które łączy zdrowe odżywianie się z poszanowaniem
orkisz

Orkisz

Orkisz to zboże należące do gatunku pszenicy. Jest jednym z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pszenica orkisz (zwana też szpelcem lub orkiszem) charakteryzuje się długim źdźbłem, mierzącym około 110 cm. Jej kłos wyróżnia się grubą łuską, która chroni ziarna
kasza jaglana

Kasza jaglana – najstarsza z kasz

Kasza jaglana Kasza jaglana, znana również jako kasza jagły, to rodzaj kaszy otrzymywanej z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego. Słowo “jagła” pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu jagъla, który oznacza “proso”. Kasza jaglana ma długą i ciekawą historię, sięgającą tysiące lat wstecz. Proso, z
tluszcze

Tłuszcze w diecie wegańskiej

Tłuszcze Tłuszcze to jedna z ważnych grup składników pokarmowych, które pełnią kluczowe funkcje w organizmie człowieka. Dostarczają energii, stanowią ochronę i materiał budulcowy komórek, pomagają wchłaniać witaminy A, D, E i K. Ponadto pomagają w produkcji i regulacji hormonów. Dostarczenie
X