Żywność ekologiczna to temat obecnie bardzo na czasie. Obalamy więc kilka podstawowych mitów na temat żywności produkowanej w zrównoważony sposób.
Żywność ekologiczna to temat wzbudzający coraz większe zainteresowanie.
Zrównoważony rozwój w żywności to podejście, które łączy zdrowe odżywianie się z poszanowaniem
Orkisz to zboże należące do gatunku pszenicy. Jest jednym z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pszenica orkisz (zwana też szpelcem lub orkiszem) charakteryzuje się długim źdźbłem, mierzącym około 110 cm. Jej kłos wyróżnia się grubą łuską, która chroni ziarna
Zamienniki cukru to temat bardzo aktualny. Cukier jest bowiem praktycznie wszędzie. Dodawany współcześnie do większości konwencjonalnych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Spożywany w nadmiarze powoduje choroby cywilizacyjne.
Cukier to potoczna nazwa sacharozy, która występuje pod różnymi nazwami handlowymi - cukier
Kasza jaglana
Kasza jaglana, znana również jako kasza jagły, to rodzaj kaszy otrzymywanej z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego. Słowo “jagła” pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu jagъla, który oznacza “proso”.
Kasza jaglana ma długą i ciekawą historię, sięgającą tysiące lat wstecz. Proso, z
Tłuszcze
Tłuszcze to jedna z ważnych grup składników pokarmowych, które pełnią kluczowe funkcje w organizmie człowieka. Dostarczają energii, stanowią ochronę i materiał budulcowy komórek, pomagają wchłaniać witaminy A, D, E i K. Ponadto pomagają w produkcji i regulacji hormonów.
Dostarczenie