Budyń jaglany – przepis podstawowy
Budyń jaglany stanowi idealną przekąskę na deser, ale świetnie sprawdzi się także jako pożywne pierwsze lub drugie śniadanie.
Budyń jaglany – przepis podstawowy
Składniki na kilka porcji:
Pół szklanki kaszy jaglanej
500 ml mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się owsiane, sojowe waniliowe bądź migdałowe)
Łyżka cukru trzcinowego
Budyń jaglany – jak przygotować:
Kaszę przepłukujemy dokładnie i długo gorącą wodą. Przekładamy do garnka, wlewamy mleko i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż kasza całkowicie rozmięknie (min.20 minut). Mieszamy, aby nam się nie przypaliła.
Następnie bierzemy w rękę blender i zaczynamy blendować – na najwyższych obrotach i blendujemy do momentu, aż uzyskamy konsystencję gładkiego budyniu. Zajmie to z pewnoscią trochę czasu. Im dłużej będziemy blendować, tym bardziej aksamitną konsystencję uzyskamy. Dla tych, co wolą bardziej płynną konsystencję – śmiało można dolać więcej mleka.
Taki budyń możemy urozmaicać wieloma dodatkami – dodając kakao lub cukier waniliowy, cytrynowy lub też cukier kokosowy, świeże lub liofilizowane owoce, syrop owocowy, owoce w syropie, co tylko nam wyobraźnia podpowie.
W tym przepisie użyliśmy:
KASZA JAGLANA EKOLOGICZNA BIO RAJ 500G
NAPÓJ OWSIANY ORGANIC BERIEF 1L.
CUKIER TRZCINOWY JASNY BIO 500 G
Kasza jaglana to zdrowy i wszechstronny produkt, który zasługuje na uwagę w codziennej diecie. Jest produktem bezglutenowym, więc może być spożywana przez osoby z celiakią, alergiami, a także wprowadzana do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
Przeczytaj więcej o kaszy jaglanej:
Kasza jaglana – najstarsza z kasz
Może zainteresuje Cię także:
Kuchnia wegańska
2 thoughts on “Budyń jaglany – przepis podstawowy”