Babeczki cytrynowe magdalenki
Babeczki cytrynowe w wersji wegańskiej – sprawdzą się idealnie jako babeczki lub w większej formie, np. keksówce lub innym kształcie.
Babeczki cytrynowe
Składniki na 12 sztuk:
Mąka pszenna tortowa – 250 g
Cukier puder – 80 g
Cukier cytrynowy (lub cukier ze skórką cytrynową bądź pomarańczową) – 1 opakowanie
Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżki
Mielone siemię lniane – 1 płaska łyżka
Wrząca woda – 5 łyżek
Olej rzepakowy – 70 ml
Mleko owsiane – 250 ml
Siemię lniane – zamiennik jajka
Żeby z powodzeniem zastąpić w przepisach jajko, wystarczy zmieszać siemię lniane z gorącą wodą. Substancje zawarte w nasionach lnu pod wpływem temperatury zmieniają konsystencję, która zaczyna przypominać ciągnące się białko surowego jajka. To również świetny sposób na wprowadzenie do diety mnóstwa składników zawartych w siemieniu lnianym, które nie bez powodu jest wymieniane w gronie tzw. superfoods.
Aby uzyskać ‘1 jajko’ należy połączyć 1 płaską łyżkę zmielonego siemienia lnianego z 4 łyżkami gorącej wody i odstawić na chwilę, aż będą miały konsystencję żelu. (Siemię lniane równie dobrze sprawdzi się także w przepisach na wegański biszkopt, chleby, ciasta czy naleśniki).
Jak zrobić babeczki cytrynowe:
W dużej misce: siemię lniane zalewamy wrzącą wodą, energicznie mieszamy; po niedługim czasie powinna powstać żelowa konsystencja.
Dodajemy olej, bardzo dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko roślinne i dalej dokładnie mieszamy.
Do tej płynnej masy wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier cytrynowy/pomarańczowy oraz proszek do pieczenia i bardzo dokładnie mieszamy, tak, aby nie było żadnych grudek a konsystencja była gładka.
Ciasto rozlewamy do 12 papilotek lub do jednej większej formy. Pieczemy 30 minut w 180 st.
* Do ciasta możemy śmiało dorzucić np. łyżkę maku. I już mamy babeczki pieguski.
Co możesz potrzebować do tego przepisu:
Zdjęcie | Produkt | Cena | Ilość | Dodaj |
---|---|---|---|---|
1,59 zł | ||||
1,68 zł | ||||
6,99 zł | ||||
9,99 zł | ||||
10,40 zł |
Wypróbuj także:
Budyń jaglany – przepis podstawowy
Racuchy pełnoziarniste z bananem i amarantusem
2 thoughts on “Babeczki cytrynowe magdalenki”