Fasola z porem na mleczku kokosowym

fasola-z-porem

Fasola z porem na mleczku kokosowym

 

fasola z porem

Por ma bogatą historię, początkowo był spożywany tylko przez najuboższe warstwy społeczeństwa. Do Polski sprowadziła go królowa Bona, która przyczyniła się również do popularyzacji marchewki i słowa „włoszczyzna”. Polsce por rzadko jest jedzony jako osobne warzywo, ale zawsze w towarzystwie innych produktów, tworząc włoszczyznę, która trafia np. do rosołu. Ale niewątpliwie por to nie tylko składnik włoszczyzny, ale również warzywo z bogatą historią i wieloma korzyściami dla zdrowia. Por jest źródłem wielu witamin, takich jak witamina A, E, K, C, B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera też żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor.

Ciekawostka:
Cesarz rzymski Neron był wielkim fanem porów. Mówi się, że jadł je regularnie, aby oczyścić swój głos. Fascynujące, prawda?

Showing 1 u2013 7 of 7 results Showing all 7 results Showing the single result No results found
Sort by Price low to high
Filtruj Sort results
Reset Zastosuj


Może spodoba Ci się również:

 

Zupa krem z białych warzyw ze skwarkami i chipsami z pora

 

Może spodoba Ci się również:

 

Zupa krem z białych warzyw ze skwarkami i chipsami z pora

 

Może spodoba Ci się również:

 

Zupa krem z białych warzyw ze skwarkami i chipsami z pora