Kotlety z komosy ryżowej ze szpinakiem

kotlety z komosy ryzowej

Kotlety z komosy ryżowej ze szpinakiem to ciekawa propozycja na obiad lub kolację.

 

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, to superżywność, która zyskała ogromną popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i zdrowotnym. Oto kilka kluczowych zalet komosy ryżowej:

Komosa ryżowa jest źródłem białka roślinnego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Stanowi bogactwo składników mineralnych (magnez, fosfor, żelazo, cynk i mangan), które są niezbędne dla funkcjonowania organizmu. Dostarcza także błonnika oraz witamin B1, B2 i B3, które są ważne dla zdrowia układu nerwowego i przemiany materii.

Quinoa jest doskonałą alternatywą dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, ponieważ naturalnie nie zawiera glutenu. Jest odpowiednia także dla osób z cukrzycą, ponieważ pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny.

Komosa ryżowa może być używana jako dodatek do sałatek, zup, sosów, jako baza dla dań głównych, a nawet w deserach, w związku z czym jest niezwykle uniwersalna w kuchni. Jest też bardzo prosta w przygotowaniu.

Kotlety z komosy ryżowej

 

Składniki na 4 duże sztuki:
200g ugotowanej białej komosy ryżowej
kilka garści szpinaku baby
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
sól, pieprz
olej kokosowy bezwonny – do smażenia

 

Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy 4 łyżkami wrzątku i energicznie mieszamy, aż powstanie nam konsystencja gęstego żelu.
Szpinak podsmażamy na oliwie, aż zmięknie. Dodajemy czosnek, sól, pieprz i podsmażamy jeszcze chwilę.
Ugotowaną w osolonej wodzie komosę ryżową delikatnie można zblendować, aby była bardziej kleista. W ten sposób będziemy mieć pewność, że nasze kotlety nie będą się rozpadać podczas smażenia.
Dokładnie mieszamy wszystko z pozostałymi składnikami i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Z masy formujemy kotlety o średnicy ok. 8-10 cm i smażymy na rumiano (po kilka minut z każdej trony).

Danie możemy podać z kleksem jogurtu lub śmietany roślinnej.

 

Czym zastąpić jajko z przepisach?

We wszelakich przepisach, w których potrzebna jest substancja wiążąca – najczęściej jajko – można z powodzeniem użyć innego rozwiązania. A mianowicie siemienia lnianego, a konkretnie żelu lnianego.
Przygotowanie żelu lnianego jest proste. Wystarczy zalać nasiona lnu wodą i podgotować, aż uzyskają żelową konsystencję. Można też użyć zmielonego siemienia lnianego.

Aby zastąpić w przepisie 1 jajko siemieniem lnianym, wystarczy przygotować mieszankę ziaren lnu (1 łyżka) lub zmielonego siemienia lnianego (1 płaska łyżka) i ciepłej wody. Oto prosty przepis:
Dodajemy 4-5 łyżki gorącej wody do siemienia lnianego.
Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 3-5 minut, aby zgęstniało i uzyskało konsystencję podobną do białka jajka.

Taka mieszanka może z powodzeniem zastąpić jajko w przepisach, niewątpliwie w kuchni wegańskiej lub dla osób z alergią na jajka. Można jej użyć jako substancji wiążącej i spulchniającej w ciastach, ciasteczkach, kotletach, czy zapiekankach.

 

Showing 1 u2013 13 of 13 results Showing all 13 results Showing the single result No results found
Sort by Price low to high
Filtruj Sort results
Reset Zastosuj

 

Przeczytaj także:

Kuchnia wegańska

Może zainteresuje Cię również:

Tłuszcze w diecie wegańskiej

Mleko roślinne – “mleko” roślinne

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *