Leczo z soczewicą zieloną
Leczo z soczewicą zieloną – to proste warzywne leczo dostarczy witamin, białka i energii.
Nasiona soczewicy są cenione za wartości odżywcze i zdrowotne a także szerokie zastosowanie w kuchni.
Soczewicę można wykorzystać w różnorodnych daniach, od zup po sałatki i dania główne. Dziś proponujemy warzywne leczo z zieloną soczewicą.
Leczo z soczewicą zieloną
Składniki na 4 porcje:
1 spora cukinia
1 mała cebula
100g zielonej suchej soczewicy
300g sosu pomidorowego
2 czerwona papryka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Dodatkowo do podania: płatki drożdżowe; kasza jaglana/ ryż pełnoziarnisty
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukujemy wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę oraz cukinię, podsmażamy chwilę, dodajemy sól, pieprz, podlewamy nieco wodą i dusimy do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy sos pomidorowy i dusimy dalej jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy soczewicę i chwilę razem jeszcze gotujemy.
Doprawiamy w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem i wykładamy na talerze w towarzystwie ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu pełnoziarnistego.
Wierzch posypujemy płatkami drożdżowymi (opcjonalnie, aczkolwiek polecamy – potrawa nabierze dodatkowego smaku 🙂 )
Soczewica to roślina strączkowa, która występuje w różnych odmianach i kolorach. Nasiona soczewicy mają zazwyczaj okrągły, sercowaty lub owalny kształt, natomiast mogą przyjmować różnorodne barwy w zależności od odmiany – czerwoną, zieloną, czarną, brązową, żółtą, pomarańczową.
Soczewica jest uprawiana na szeroką skalę w wielu krajach, a jej nasiona są cenione za wartości odżywcze i zdrowotne a także szerokie zastosowanie w kuchni.
Ponieważ soczewica jest doskonałym źródłem białka, szczególnie cenią ją osoby na diecie roślinnej. W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się około 9 g białka.
Jest również bogata w błonnik, który pomaga obniżać poziom cukru we krwi oraz wspiera trawienie.
Zawiera także kwas foliowy i dostarcza ważnych minerałów takich jak potas, który jest korzystny dla serca, oraz żelazo, które jest kluczowe w zapobieganiu anemii.
Soczewica charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nie powoduje szybkich skoków poziomu cukru we krwi.
Soczewica to produkt wszechstronny, który można wykorzystać w różnorodnych daniach, od zup po sałatki i dania główne.
Leczo z soczewicą zieloną.
Co możesz potrzebować do tego dania:
Zdjęcie | Produkt | Cena | Ilość | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
7,19 zł | ||||
10,19 zł | ||||
13,29 zł | ||||
17,09 zł | ||||
20,49 zł | ||||
27,20 zł | ||||
58,99 zł |
Spróbuj także:
Curry z ciecierzycą – szybkie