Leczo z soczewicą zieloną

leczo z soczewicą


Nasiona soczewicy są cenione za wartości odżywcze i zdrowotne a także szerokie zastosowanie w kuchni.
Soczewicę można wykorzystać w różnorodnych daniach, od zup po sałatki i dania główne. Dziś proponujemy warzywne leczo z zieloną soczewicą.


Leczo z soczewicą zieloną

 

 

 

Soczewica to roślina strączkowa, która występuje w różnych odmianach i kolorach. Nasiona soczewicy mają zazwyczaj okrągły, sercowaty lub owalny kształt, natomiast mogą przyjmować różnorodne barwy w zależności od odmiany – czerwoną, zieloną, czarną, brązową, żółtą, pomarańczową.
Soczewica jest uprawiana na szeroką skalę w wielu krajach, a jej nasiona są cenione za wartości odżywcze i zdrowotne a także szerokie zastosowanie w kuchni.
leczo z soczewicą

Ponieważ soczewica jest doskonałym źródłem białka, szczególnie cenią ją osoby na diecie roślinnej. W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się około 9 g białka.
Jest również bogata w błonnik, który pomaga obniżać poziom cukru we krwi oraz wspiera trawienie.

Zawiera także kwas foliowy i dostarcza ważnych minerałów takich jak potas, który jest korzystny dla serca, oraz żelazo, które jest kluczowe w zapobieganiu anemii.
Soczewica charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nie powoduje szybkich skoków poziomu cukru we krwi.

Soczewica to produkt wszechstronny, który można wykorzystać w różnorodnych daniach, od zup po sałatki i dania główne.

Showing 1 – 7 of 7 results Showing all 7 results Showing the single result No results found
Sort by Price low to high
Filtruj Sort results
Reset Zastosuj

 

Spróbuj także:

Curry z ciecierzycą – szybkie

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *