Racuchy pełnoziarniste z bananem i amarantusem
Racuchy pełnoziarniste z dodatkiem banana oraz jabłek to szybkie i łatwe do przygotowania smaczne zdrowe danie. Dodatek masła orzechowego sprawi, że będzie dodatkowo bardziej sycące. Amarantus i ziarna kakao dodadzą witamin i minerałów.
Racuchy z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem banana oraz jabłek to szybkie i łatwe do przygotowania smaczne i zdrowe danie.
Racuchy pełnoziarniste
SKŁADNIKI na 12 sztuk:
mąka pełnoziarnista (orkiszowa/ żytnia) – 200 dag
jajko ekologiczne „0” – 1 szt.
mleko roślinne – ok. 2 szklanki
amarantus ekspandowany – 3/4 szklanki
szczypta soli
banan pokrojony w plasterki
olej kokosowy do smażenia
ulubione masło orzechowe (migdałowe/ arachidowe / z nerkowców)
cynamon i ziarna surowego kakao do posypania
jabłko jako dodatek
Przygotowanie:
Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, następnie wbijamy jajko, dodajemy mleko roślinne, amarantus ekspandowany, cukier z wanilią i sól. Całość należy dokładnie wymieszać.
Dodać pokrojonego banana i połączyć z ciastem.
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy nieduże porcje ciasta i smażymy, aby placuszki były rumiane.
Usmażone racuszki można osączyć na papierowym ręczniku, z uwagi na to, żeby nie były zbytnio tłuste.
Racuchy pełnoziarniste najlepiej podawać z jabłkiem, łyżką ulubionego masła orzechowego i ziarnami surowego kakao. Można też oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i cynamonem.
Zdjęcie | Produkt | Cena | Ilość | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
8,89 zł | ||||
12,79 zł | ||||
12,90 zł | ||||
13,69 zł | ||||
32,09 zł | ||||
37,49 zł | ||||
52,69 zł |
Przeczytaj także więcej o kremach orzechowych:
Masło orzechowe czy Nie-masło orzechowe
Może spodoba Ci się również:
Babeczki cytrynowe magdalenki