Sałatka makaronowa z bakłażanem
Sałatka makaronowa to ekspresowe do przyrządzenia i sycące danie. Dodatek oleju lnianego dopełnia je niepowtarzalnym smakiem i jednocześnie zapewnia konkretną porcję zdrowych tłuszczy i kwasów omega.
Bakłażan to niezwykle wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w wielu smacznych i kreatywnych przepisach. Jest godne uwagi ze względu na swoje walory smakowe a także wartości odżywcze. Jest źródłem potasu i antyoksydantów. Ponieważ jest niskokaloryczny i zawiera błonnik, niewątpliwie będzie świetnym wyborem dla osób liczących kalorie.
Sałatka makaronowa to niewątpliwie doskonały pomysł na lunch, lekki obiad lub na kolację. Bakłażan i pomidory dogadują się znakomicie, a ponadto tworzą idealne połączenie także z olejem lnianym.
Sałatka makaronowa z bakłażanem
Składniki na 2 porcje:
Makaron orkiszowy – 200 g
1 średni bakłażan
Gotowy sos pomidorowy – 200 g
Sól, pieprz
Kilka pomidorków koktajlowych
Olej lniany
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bakłażana kroimy na nieduże kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek, soląc obficie.
Ugotowany makaron wykładamy na talerze, dodajemy gotowy sos pomidorowy na zmianę z bakłażanem.
.
Na koniec uwieńczamy potrawę olejem lnianym i posypujemy natką pietruszki. Danie możemy polać olejem lnianym lub spryskać przyprawą Leenvit Omega w sprayu na bazie oleju lnianego. Wybierz OLEJ LNIANY z naszej oferty.
Olej lniany jest przede wszystkim źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te istotnie pomagają w profilaktyce chorób serca, działają przeciwzapalnie i wspierają układ nerwowy.
Z uwagi na to, że zawiera kwasy jednonienasycone, olej lniany pomaga w obniżeniu poziomu ‘złego” cholesterolu’ – LDL, jednocześnie zwiększając poziom ‘dobrego’ cholesterolu – HDL.
Wspomaga ponadto układ pokarmowy, ponieważ regeneruje błony śluzowe przewodu pokarmowego, pomaga przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz łagodzi skutki zaparć.
Olej lniany jest też źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (C, E, z grupy B) a także składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, cynk).
Olej lniany dodawany do potraw niewątpliwie wzbogaca je o smak i przede wszystkim o wartości odżywcze.
Sałatka makaronowa z bakłażanem – do przyrządzenia tego dania wykorzystaliśmy :
PRZYPRAWA NA BAZIE OLEJU LNIANEGO Z OMEGA 3