Sos morelowy na orzechach nerkowca
Sos morelowy jest pożywny i słodki, dlatego sprawdzi się idealnie jako baza do kanapek albo jako dressing do sałatek.
Sos morelowy na orzechach nerkowca
Przepis podstawowy (na ok. 1/3 szklanki gęstego sosu):
orzechy nerkowca – 1/2 szklanki
suszone ekologiczne morele – 5 sztuk
kolendra ziarna – 1/2 łyżeczki
kurkuma – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca oraz morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 20-30 minut. Po tym czasie umieszczamy wszystko (włącznie z wodą z moczenia) w blenderze, dodajemy przyprawy i blendujemy bardzo dokładnie na gładką masę. Konsystencja pasty powinna wyjść dość gęsta. Taki sos idealnie sprawdzi się jako pasta do smarowania kanapek.
Polecamy położyć na kanapkę plaster podsmażonego tofu oraz sałatę i posypać ziarnami czarnuszki. Kolorowo i zdrowo! 🙂
Orzechy nerkowca są doskonałym wyborem dla osób na diecie wegańskiej. Te smaczne i pożywne orzechy mają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Przede wszystkim są źródłem białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów (witamina C, witamina E, magnez, fosfor, potas).
Dzięki zawartości witamin i minerałów, orzechy nerkowca mogą poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci. Korzystnie wpływają na serce i ciśnienie krwi a także układ nerwowy.
W związku z tym, że orzechy nerkowca zawierają około 18% białka (18g białka na 100g orzechów), wpływają korzystnie na utrzymanie zdrowych mięśni i ogólnego zdrowia organizmu. Ich niski indeks glikemiczny i błonnik sprzyjają z kolei uczuciu sytości i regulują apetyt.
Oprócz tych wszystkich zalet mają niewątpliwie jeszcze jedną – są pyszne.
Orzechy te są doskonałym uzupełnieniem diety roślinnej i bez wątpienia stanowią godne urozmaicenie codziennej diety.
Zobacz także-> KREMY ORZECHOWE Z ORZECHAMI NERKOWCA
Sos morelowy, po dodaniu jogurtu , zamieni się w znakomity dressing do sałatek. Możesz użyć jogurt naturalny lub jogurt sojowy / kokosowy.
Polecamy sałatkę z podsmażonymi kawałkami tofu, marchewką i czarnuszką.
.
Morele
Dlaczego warto sięgać po morele?
Te nieduże owalne, lekko spłaszczone owoce, o pomarańczowej skórce są cenione przede wszystkim za swoje właściwości zdrowotne i wartości odżywcze (zawierają witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B. Są również źródłem beta-karotenu, błonnika, fenoli, potasu, magnezu, żelaza, wapnia i cynku). Soczysty miąższ moreli i ich słodko-kwaskowy smak współgrają z wieloma dodatkami.
Morele są także źródłem żelaza (w 100 gramach świeżych moreli znajduje się około 0,6 mg tego pierwiastka). Jest to wartość, która może się różnić w zależności od odmiany i warunków uprawy. Morele są dobrym źródłem żelaza niehemowego, które jest formą żelaza pochodzenia roślinnego. Spożywanie moreli wraz z produktami bogatymi w witaminę C, takimi jak cytrusy czy papryka, może zwiększyć przyswajanie tego składnika mineralnego przez organizm.
Możesz potrzebować:
Produkt | Nazwa | Cena | Ilość | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
5,99 zł | ||||
8,69 zł | ||||
9,29 zł | ||||
10,29 zł | ||||
12,29 zł | ||||
12,99 zł | ||||
27,29 zł |
Może spodoba ci się również:
Racuchy pełnoziarniste z bananem i amarantusem