Spaghetti Bolognese z tofu
Spaghetti Bolognese – znane również jako spaghetti z sosem bolońskim, to klasyczne danie włoskie, które zdobyło popularność na całym świecie. W tradycyjnym sosie bolońskim używa się mięsa wołowego i wieprzowego. Dziś polecamy spaghetti bolognese w wydaniu wegańskim – z sosem z tofu i warzywami.
Spaghetti Bolognese z tofu
Składniki na 3-4 porcje:
Makaron spaghetti – ok 250 g
Tofu naturalne – 200-250g
Passata pomidorowa – 350g
mała marchewka
mała cebula
ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
papryka słodka wędzona
do podania: wegański parmezan, świeża bazylia, pietruszka
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Tofu odsączamy z zalewy, kruszymy bardzo drobno i wrzucamy na patelnię. Po chwili smażenia doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i wędzoną papryką, podsmażamy dalej przez kilka minut aż tofu się zarumieni.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy dalej na patelni. Dodajemy marchewkę startą na grube oczka, podlewamy nieco wodą i dalej smażymy, co jakiś czas mieszając.
Wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem i gotujemy dalej całość, aż sos się nieco zredukuje.
Gotowe spaghetti z sosem tofu przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem z nerkowców i dekorujemy świeżą bazylią/pietruszką.
Spaghetti bolognese z tofu – w tym przepisie użyliśmy:
Produkt | Opis | Cena | Ilość | Dodaj do Koszyka |
---|---|---|---|---|
8,99 zł | ||||
12,29 zł | ||||
14,39 zł | ||||
16,99 zł | ||||
58,99 zł |
Wegański parmezan – sprawdź, jak zrobić:
Ser wegański parmezan
Dyskusja na temat “Spaghetti Bolognese z tofu”