Spaghetti z warzywami i wędzonym tofu

spaghetti-z-warzywami-i-wedzonym-tofu

Spaghetti z warzywami i wędzonym tofu – to pomysł na szybki i sycący obiad! 

Wędzone tofu jest wyraziste samo w sobie, nie potrzebuje przypraw ani marynaty. Wystarczy je podsmażyć i z powodzeniem używać w różnych daniach. Tutaj znakomicie komponuje się z warzywami korzeniowymi.

Ponieważ tofu jest bogate w białko i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, czyni je to w rezultacie pełnowartościowym źródłem białka, szczególnie ważnym w diecie roślinnej. Tofu zawiera niewiele kalorii – natomiast istotnie zawiera sporo wapnia – blisko 220 mg wapnia w 100g – który jest ważnym składnikiem dla ludzkiego organizmu.

Wapń i białko

Przy okazji warto przypomnieć, że dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osoby dorosłej wynosi około 1000 mg (ale może wzrosnąć do 1200 mg w zależności od wieku, płci i stanu zdrowia). Jednym z głównych źródeł wapnia w diecie jest niewątpliwie nabiał, ale wapń można znaleźć także w innych produktach, takich jak: zielone warzywa liściaste – brokuły, jarmuż, kapusta i natka pietruszki; orzechy – migdały, orzechy brazylijskie, laskowe i pistacjowe; nasiona – sezam czy nasiona słonecznika.

Wędzone tofu, które ma intensywny, dymny smak, przypomina zapachem wędzone mięso lub wędzony ser. Z pewnością będzie świetnym dodatkiem do wielu dań, w których potrzebny jest wyrazisty smak i zapach.


Spaghetti z warzywami i wędzonym tofu

Przepis na 2-3 porcje.

Czas przygotowania: ok 30 minut

Składniki:
Makaron spaghetti – 200g
2 duże marchewki
1 duża pietruszka (korzeń)
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sól, pieprz
Tofu wędzone – 200g

 

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki.
  3. Tofu odciskamy z nadmiaru zalewy, osuszamy, kroimy
    w grube paski i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż nabierze delikatnej chrupkości.
  4. Dodajemy warzywa, solimy, pieprzymy i podsmażamy dalej do
    momentu, aż warzywa zmiękną, ale będą al dente. (Gdyby warzywa
    przywierały do patelni, można podlać nieco wodą).
    Całość łączymy z makaronem i posypujemy świeżą natką pietruszki.

 

Aby przygotować to danie, możesz potrzebować:


Showing 1 u2013 5 of 5 results Showing all 5 results Showing the single result No results found
Sort by Price low to high
Filtruj Sort results
Reset Zastosuj
Produkt
Opis
Cena
Ilość
Dodaj do koszyka
8,99 
Max: 2011
Min: 1
Step: 1
12,99 
Max:
Min: 1
Step: 1
13,79 
Max: 730
Min: 1
Step: 1
27,59 
Max: 331
Min: 1
Step: 1
58,99 
Max: 642
Min: 1
Step: 1



Może spodoba ci się także:

Spaghetti Bolognese z tofu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *