Tofu teriyaki
TOFU TERIYAKI to szybki i pyszny obiad w azjatyckim stylu, który możecie śmiało zabrać ze sobą do pracy w pojemniku do lunchboxa. Niewątpliwie dania w sosie teriyaki to eksplozja smaku umami.
To popularne danie kuchni japońskiej, które łączy w sobie delikatną teksturę tofu z bogatym smakiem sosu teriyaki. Używamy zazwyczaj twardego tofu, którego konsystencja pozwala na wchłanianie smaków.
Sos teriyaki, czyli słodko-słony japoński sos, składa się z sosu sojowego, mirinu (słodkiego wina ryżowego), cukru oraz innych składników, takich jak czosnek czy imbir. Nadaje on daniu charakterystyczny, intensywny smak. Oczywiście sos teriyaki możemy przygotować sami bądź użyć gotowego ekologicznego sosu.
A oto jak przygotować Tofu Teriyaki
Składniki:
1 opakowanie 200 g tofu naturalnego
Sos teriyaki – ok 150ml
Furikake – kilka łyżeczek
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę lub w większe plastry i podsmażamy na patelni na rumiano. Dodajemy sos, chwilę gotujemy i gotowe. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Na koniec danie posypujemy przyprawą furikake – mieszanką czarnego i białego sezamu i nori.
Furikake to japońska przyprawa, wykorzystywana przede wszystkim jako dodatek do ugotowanego ryżu. Istnieje wiele rodzajów furikake. W najprostszej wersji furikake to po prostu uprażony sezam, choć popularniejsze są mieszanki skomponowane z kilku składników, takich jak nori, płatki chili, płatki bonito, suszone warzywa, wasabi czy orzechy. Przyprawę tę używa się do doprawiania potraw takich jak sushi, onigiri, makaron, sałatki, tofu czy ramen.
Do tego dania polecamy:
Produkt | Opis | Cena | Ilość | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
9,49 zł | ||||
10,19 zł | ||||
12,29 zł | ||||
23,79 zł | ||||
24,09 zł | ||||
30,19 zł |