Ser wegański parmezan
Ser wegański tarty parmezan – zamiennik twardego sera typu parmezan. Idealny jako dodatek do wszelkich dań makaronowych, ryżowych lub do kanapek.
Orzechy nerkowca, które swoja nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, węglowodany oraz błonnik. Zawierają również witaminy, takie jak witamina C, B6, E, K, oraz minerały, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk.
Ser wegański parmezan
Co potrzebujesz:
Orzechy nerkowca niesolone – pół szklanki
Płatki drożdżowe nieaktywne – 3 łyżeczki
Sól – 1/3 łyżeczki
Blender
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i siekamy do momentu uzyskania konsystencji tartego sera, nie dłużej, gdyż, uwaga!, zbyt długie blendowanie sprawi, że z orzechów zacznie wydzielać się olej i całość przybierze lepką konsystencję, a tego nie chcemy.
Gotowy ‘parmezan’ przesypujemy do szczelnego słoiczka i stosujemy do posypywania różnych potraw i kanapek, do spaghetti, gnocchi, risotto i wielu innych dań.
Do tego przepisu możesz wykorzystać:
Produkt | Opis | Cena | Ilość | |
---|---|---|---|---|
4,69 zł | ||||
9,69 zł | ||||
9,89 zł | ||||
17,49 zł | ||||
20,49 zł | ||||
58,70 zł |
ZAINSPIRUJ SIĘ:
Spaghetti Bolognese z tofu
Dyskusja na temat “Ser wegański parmezan”