Kasza jaglana z morelami to doskonałe śniadanie na rozpoczęcie dnia, na podwieczorek lub kolację. Dodaj masło orzechowe, bakalie, inne owoce.
Morele
Dlaczego warto sięgać po morele?
Te nieduże owalne, lekko spłaszczone owoce, o pomarańczowej skórce są cenione przede wszystkim za swoje właściwości
Jaglanka, czyli płatki jaglane zalane gorącym mlekiem lub po prostu gorącą wodą. Do tego dodatki, na jakie tylko nam przyjdzie ochota. Dziś proponujemy jaglankę w wersji ananasowo-kokosowej, czyli Piña colada.
Składniki na 1 porcję:
Płatki jaglane błyskawiczne - 3 łyżki
Mleko roślinne
Racuchy pełnoziarniste z dodatkiem banana oraz jabłek to szybkie i łatwe do przygotowania smaczne zdrowe danie. Dodatek masła orzechowego sprawi, że będzie dodatkowo bardziej sycące. Amarantus i ziarna kakao dodadzą witamin i minerałów.
Racuchy z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem banana
Sos morelowy jest pożywny i słodki, dlatego sprawdzi się idealnie jako baza do kanapek albo jako dressing do sałatek.
Sos morelowy na orzechach nerkowca
Przepis podstawowy (na ok. 1/3 szklanki gęstego sosu):orzechy nerkowca - 1/2 szklanki suszone ekologiczne morele - 5 sztukkolendra
Budyń jaglany stanowi idealną przekąskę na deser, ale świetnie sprawdzi się także jako pożywne pierwsze lub drugie śniadanie.
Budyń jaglany - przepis podstawowy
Składniki na kilka porcji:Pół szklanki kaszy jaglanej500 ml mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się owsiane, sojowe waniliowe bądź migdałowe)Łyżka