Kasza jaglana z morelami
Kasza jaglana z morelami to doskonałe śniadanie na rozpoczęcie dnia, na podwieczorek lub kolację. Dodaj masło orzechowe, bakalie, inne owoce.
Morele
Dlaczego warto sięgać po morele?
Te nieduże owalne, lekko spłaszczone owoce, o pomarańczowej skórce są cenione przede wszystkim za swoje właściwości zdrowotne i wartości odżywcze (zawierają witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B. Są również źródłem beta-karotenu, błonnika, fenoli, potasu, magnezu, żelaza, wapnia i cynku). Soczysty miąższ świeżych moreli i ich słodko-kwaskowy smak współgrają z wieloma dodatkami, na przykład z masłem sezamowym.
Suszone morele
Kasza jaglana z morelami
Składniki na 1 porcję:
Kasza jaglana / płatki jaglane – kilka łyżek
Mleko roślinne – u nas owsiane – pół szklanki
Nasiona chia – pół łyżeczki
Masło orzechowe/tahini – 1 łyżka
Ziarna surowego kakao
3 świeże miękkie morele (ewentualnie suszone)
Banan
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną lub płatki jaglane razem z chia zalewamy gorącym mlekiem. Gdy płatki napęcznieją układamy je w miseczce w towarzystwie owoców, masła orzechowego/sezamowego. Posypujemy ziarnami surowego kakao.